Piemonte – Barbaresco: La Ca’növa

La Ca’növa

Ergens tussen de groene heuvels rondom Barbaresco tref je het prestigieuze wijnhuis La Ca’növa van de Rocca familie aan. La Ca’növa betekent letterlijk ‘het nieuwe huis’. Echter is het wijnhuis niet zo nieuw meer. De Rocca familie is al meer dan 100 jaar actief als wijnmaker. En daarom tref je hier generaties oude vakmanschap aan.

Het wijnhuis La Ca’növa

Het begin van het wijnhuis gaat generaties terug. De verre voorouder van de Rocca familie bouwde op de top van de heuvels de wijngaarden Montestefano en Montefico. Dit zijn zonder enige twijfel de meest toonaangevende 15 hectares in Barbaresco. De Rocca familie verbouwde druiven en verkocht deze.

Pietro Rocca behoorde tot de vierde Rocca generatie en was net zo’n harde werker als zijn voorouders. Hij maakte in 1970 de grote en moedige stap om zelf wijn te maken en in eigen fles te doen. Dat vraagt moed, geld én de juiste middelen.

Nu is het stokje overgedragen aan Marco Rocca. Marco Rocca heeft een studie in de landbouw afgerond, is bekend met de nieuwste methodes van wijn maken en tóch houdt hij vast aan de traditionele wijze van het wijnambacht.

De fermentatie vindt plaats in tanks zonder controle van de temperatuur en er wordt alleen natuurlijke gist gebruikt. Aan het eind van het proces openen de wijnmakers de tanks, en roeren ze met een grote houten lepel door de wijn. Het is een tijdrovende en zware taak, maar het leidt wel tot een ongekend mooi resultaat. De wijnkleur wordt dieper en er worden meer polyfenolen aangemaakt.

De standvastige, bescheiden Rocca familie

De Rocca familie is nederig, ondanks de waanzinnige kwaliteit van de wijnen. En dat is juist hetgeen wat de Rocca familie siert. Ze zijn niet arrogant, het zijn geen opgeblazen figuren, maar ze zijn juist heel puur en bescheiden. Deze mooie karaktertrekken zie je vandaag de dag vooral terug bij de man in charge: Marco Rocca. Marco Rocca is down-to-earth, vriendelijk en misschien zelfs een tikkeltje verlegen.

Het Barbaresco gebied

Het wijnhuis ligt net buiten het dorp Barbaresco. Het Barbaresco-gebied ligt nabij de rivier Tanaro en de stad Alba. Het Barbaresco-gebied is niet super groot. Echter ligt het percentage wijngaarden in dit gebied wel hoog. Dat is niet zo vreemd ook, want de Nebbiolo-druif gedijt hier waanzinnig goed. Het Barbaresco-gebied kenmerkt zich door iets hogere temperaturen en een iets zachtere ondergrond in vergelijking tot het Barolo-gebied. Hierdoor rijpen de druiven beter en zijn de tannines zachter.

Barbaresco wijnen

Barbaresco-wijn wordt evenals de koningswijn Barolo uitsluitend van de Nebbiolo-druif gemaakt. Barbaresco staat vaak bekend als de vrouwelijke versie van de Barolo of de light variant op de Barolo. Dit imago doet afbreuk aan de hoogstaande elegante en eigen kwaliteiten van de Barbaresco. De Barbaresco is misschien niet zoals de Barolo in aanraking gekomen met koninklijk bloed, maar je mag je zeker de koning te rijk voelen met een glas heerlijke Barbaresco.

De Rocca familie bewijst dat Barbaresco wijn een elegante aromatische wijn is. Ze maken verschillende soorten wijn, zoals de Barbaresco Montefico Vigna Bric Mentina Riserva, Barbaresco Montestefano en de toonaangevende Langhe Nebbiolo.