Toscana – Montalcino Azienda Tornesi

Tornesi

Montalcino is een stadje in de provincie Siena. Als je hier komt, is het alsof je op een magische plek terecht komt, maar dan wel met een glas Brunello di Montalcino in de hand. Montalcino is een waar paradijs van wijn. Zo komen hier de prestigieuze wijnen Brunello en Rosso vandaan. Deze bijzondere wijnen worden onder andere door het wijnhuis Tornesi gemaakt.

Het wijnhuis Tornesi

Als je kennis wilt maken met de oervaders van de Brunello, dan mag een kennismaking met de Tort.nesi-familie niet ontbreken. De Tornesi-familie is als één van de eersten gestart met het maken van de Brunello di Montalcino. En dat is een hele prestatie, aangezien de Brunello tot de absolute topwijnen behoort.

Generatie na generatie geeft de Tornesi-familie de passie voor het wijn maken door. Zover de informatie over de familie reikt, begint het verhaal in 1865 met Narciso Tornesi. Zijn kleinzoon Gino behoorde in 1967 tot de eerste wijnmakers die de Brunello hebben geïntroduceerd. Met 6 hectare wijngaarden verbouwde Narciso prachtige druiven en startte het wijnambacht als producent.

Zijn zoon Maurizio wist het wijnhuis te professionaliseren. De Tornesi-familie ging de wijn in eigen fles doen. Dit was een grote en moedige stap. Er werd geïnvesteerd in vaten en pas na jaren wijn rijpen kon de familie de vruchten plukken van deze investering.

Het wijnhuis heeft vandaag de dag een prestigieuze naam opgebouwd. Ieder lid van de Tornesi-familie draagt bij aan het wijnambacht.

De Tornesi-familie

De leden van de Tornesi-familie zijn hechte, vriendelijke en vrolijke mensen. Deze mooie mensen heb ik leren kennen op de Wijnbeurs. Ik struinde rond bij de kleine ambachtelijke wijnhuizen en tijdens mijn bezoek ben ik bij de stand van Tornesi gestrand. Onder de indruk van de heerlijke wijn en de vriendelijke wijnmakers kon ik niets anders dan hun prachtige wijnen in mijn assortiment opnemen.

Het wijngebied Montalcino

Als je Montalcino bezoekt, dan is het alsof je reist met de tijdmachine en ergens in de Middeleeuwen uitstapt. Zo tref je als eerste de enorme vestigingsmuren rondom het dorp en Rocca, het historisch centrum van Montalcino.

Het Toscaanse stadje biedt een idyllisch uitzicht op de groene heuveltoppen, bezaaid met bloemen, olijfbomen, kronkelende weggetjes, oude straten en de klassieke architectuur.

Montalcino is klimaattechnisch gezien ontzettend bijzonder. Er zitten kleine verschillen tussen de wijngaarden en toch zijn de wijnen allemaal anders van smaak. Dit komt onder andere door hoe een wijngaard ligt, welke richting de wind op waait, of de wind een vleugje zee meeneemt, welke grond er ligt, hoeveel de zon schijnt, of de lucht nevelig of ziltig is.

Montalcino telt vier microklimaten. Ieder microklimaat heeft zo z’n eigen specifieke kenmerken van de druif. Om deze smaaknuances te herkennen, te begrijpen en te proeven moet je een specialist zijn.

Over de wijn

Het wijnhuis Tornesi doet recht aan de naam Brunello di Montalcino. De ouderwetse klassieke wijze van wijn maken wordt niet losgelaten. Integendeel, de Tornesi-familie koestert de kwaliteitseisen van de Brunello. De wijn wordt gemaakt zoals het hoort. Deze kennis en passie wordt van generatie op generatie overgedragen.

De wijn wordt alleen gemaakt van de Sangiovese-druif. Van deze druif maakt het wijnhuis onder andere Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Brunello Riserva en Grappa di Brunello.