Veneto – Lugana: Agricola Fraccaroli

Fraccaroli, Lugana

Lugana is een stukje Italië dat beschikt over een eeuwenoude rijke wijngeschiedenis. Alleen doordat de Italianen de wonderen der Lugana lokaal hielden, heeft de internationale ‘Lugana-ontdekking’ pas in 1900 plaatsgevonden. Het wijnhuis Fraccaroli is één van de Lugana-wijnhuizen die vandaag de dag bijdraagt aan het beroemd maken van de Lugana-wijn, doordat het wijnhuis waanzinnige Lugana op tafel weet neer te zetten.

Het wijnhuis Fraccaroli

Tussen de groene bergen van Lugana, ten zuiden van het Gardameer, vind je het wijnbedrijf Fraccaroli. Dit wijnhuis werd opgericht in 1912 en wordt heden ten dage gerund door de vijfde generatie van dezelfde Italiaanse familie Fraccaroli. Al meer dan een eeuw vertrouwt het wijnhuis op het grote potentieel van het Lugana-gebied. Het wijnhuis is dan ook gevestigd in het meest traditionele wijngebied in Lugana.

De Italiaanse familie startte klein met een perceel van ongeveer 5 hectare. Dit is ondertussen uitgebreid naar 50 hectare wijn. Deze groei is mede te danken aan de generatie die in 2001 het bedrijf beheerde. De wijncultuur van de Italiaanse familie heeft toen definitief wortel geschoten, doordat ze zich volledig gingen focussen op wijn.

Een grote stap voorwaarts was gezet, maar de tradities werden in ere gehouden. De kwaliteit van de wijn blijft bovenaan staan. De familie Fraccaroli heeft naast de grote liefde voor wijn een opvallend karaktertrekje: ambitie. Na de grote overstap investeerde het wijnhuis in nieuwe machines met een verbetering in de Lugana-wijn als gevolg. Deze kwaliteit proef je terug in de wijn.

Wijnstreek Lugana

Lugana is een wereldberoemde wijnstreek. Het is mede zo bekend doordat het vlakbij Verona ligt. Verona is dé stad van Romeo en Juliet, en dus de stad van zoete romantiek. Je zou denken dat deze symboliek terug te proeven is in de Lugana-wijn, maar niets is minder waar. Lugana-wijn is fris en fruitig en heeft zelfs een klein bittertje. En eigenlijk strookt dat bittertje wel weer met het bittere einde van Romeo en Juliet

Lugana beschikt over prachtige natuur, idyllische dorpjes en adembenemende bergen. Echter is Lugana voornamelijk bedekt met wijngaarden. Hier wordt de Lugana-druif Trebbiano di Soave (lokaal Turbiana di Lugana genoemd) verbouwd. Kenmerkend aan het Lugana-gebied is de kleibodem met veel kalk. De grond is rijk aan mineralen die de Lugana-wijn een herkenbare twist meegeven.

DOC-wijn

Lugana-wijn is een unieke, droge, witte, frisse wijn. Dit komt niet alleen doordat deze wijn enkel en alleen uit het Lugana-gebied mag komen. Het unieke karakter is mede te danken aan het rijpingsproces dat normaliter niet gebruikelijk is bij witte wijn. Lugana-wijn is een uitzondering en mag zo’n 4 tot 5 jaar rijpen.

Lugana-wijn moet voor 90% bestaan uit de druif Trebbiano di Soave. De Trebbiano-druif behoort tot één van de oudste Italiaanse druiven. Het zijn vrij kleine druiven, maar de aroma’s zijn juist sterk aanwezig. De Trebbiano-druif geeft heerlijke aroma’s af van fruit en bloemen met een vleugje amandel.

Het wijnhuis heeft allerlei soorten Lugana-wijnen. De basislijn bestaat uit Lugana Doc Pansere, Lugana Doc Superiore ‘Campo Será’ en Lugana Doc Riserva ‘1912’. Dit is een opgaande Lugana-lijn. Hoe verder je gaat, hoe strenger de selectie en hoe ouder de wijngaarden. Daarnaast heeft het wijnhuis ook prachtige rode wijnen, zoals Merlot en Sauvignon.