Toscana – Montalcino: La Palazzetta di Luca e Flavio Fanti

La Palazzetta, Montalcino

Of je een fervente Italiaanse toerist of een doorgewinterde wijnproever bent, je bent vast bekend met Montalcino. Het is niet enkel de klassieke architectuur die Montalcino definieert. Het zijn met name de prestigieuze wijnen Rosso Montalcino en Brunello Montalcino. Deze kostbare wijnen komen onder andere bij het wijnhuis La Palazzetta vandaan.

Het wijnhuis La Palazzetta

Het wijnhuis La Palazzetta is gelegen op een heuvel in het kleine middeleeuwse stadje Castelnuovo dell’Abate, ten zuidoosten van de gemeente Montalcino. Vanaf het wijnhuis heb je niet alleen zicht op de 20 hectare wijngaarden en olijfbomen, maar je proeft ook cultuur. Je kijkt namelijk uit op een prachtige abdij.

Het wijnhuis La Palazzetta bestaat al generaties lang. In de jaren 80 hebben Flavio Fanti en zijn vrouw de moedige stap gezet door de focus te leggen op het maken van wijn (Rosso Montalcino en Brunello Montalcino) en olijfolie. Bijzonder is dat er met het aantreden van de nieuwe generatie een nieuwe inbreng is. Zoon Luca en dochter Tea hebben een gedegen wijnopleiding gedaan en brengen nieuwe technieken binnen.

Het wijnhuis La Palazzetta wordt gerund door de Italiaanse familie Fanti. Vader Flavio Fanti en zijn vrouw, dochter en zoon vormen een hechte familie. Naast dat ze dezelfde genen delen, hebben ze nog iets anders gemeenschappelijks: de voorliefde voor Brunello.

De familie heeft hectares oude wijnvelden waarop ze de Brunello-druif verbouwen, de Sangiovese Rosso genaamd. De wijngaarden voor de Brunello zijn 30 tot 35 jaar oud en de wijngaarden voor de Grosso hebben een leeftijd van boven de 20 jaar bereikt.

Flavio Fanti, het gezicht van La Palazzetta

Flavio Fanti is de wijnboer en een oude bekende van mij. Een trip naar het gebied rondom Montalcino gaat vaak gepaard met een bezoek aan Flavio. Flavio is een hartelijke en pure man, gedreven door zijn passie voor wijn. Onze ontmoetingen worden altijd verrijkt met een heerlijk glas wijn en een goed stuk oude kaas en vers brood.

Het wijngebied Montalcino

Montalcino is een gemeente in de provincie Siena. In Montalcino lijkt de tijd stil te hebben gestaan. In het heuvelachtige gebied vind je middeleeuwse dorpen, kronkelende landweggetjes en pure ambacht. Het is alsof je een sprookje instapt, maar dan wel met een glas Brunello in de hand. In en rondom Montalcino wordt de Sangiovese Rosso verbouwd.

Klimaattechnisch gezien is Montalcino waanzinnig interessant. De wijngaarden onderscheiden zich van elkaar door kleine verschillen. Hoe een wijngaard ligt, welke richting de wind op waait, of de wind een vleugje zee meeneemt, wat de samenstelling van de bodem is, hoeveel uren de zon schijnt, of de lucht nevelig of ziltig is. In totaal vind je in Montalcino vier microklimaten. Die zijn allemaal net een beetje anders dan de andere. Je moet een specialist zijn om dat te begrijpen, te proeven en ermee te spelen.

Over de wijn

Het wijnhuis La Palazzetta doet de prestigieuze naam van de Brunello eer aan. Met de overgedragen kennis van vader op zoon weet de Italiaanse wijnboer de kwaliteitseisen van de Brunello te waarborgen. Flavio vindt dat je wijn moet maken zoals het hoort. Hij doet geen concessies. Er mag een gelimiteerde hoeveelheid verbouwd worden en biologisch handelen is het uitgangspunt.

De wijn wordt in de oude stijl gemaakt. Heel eigen aan de Brunello di Montalcino van La Palazzetta is dat die 3,5 jaar op grote vaten van Frans eiken rijpt en 8 maanden op fles. De Rosso di Montalcino komt na 1,5 jaar rijpen op de markt.